27.06.2012

Hieronymus ve Bir Kitap Okudum Hayatım Değişti


E okuduğun kitap hukuk olursa değişir tabi, dünyadan bir haber yaşanır mı?! 
He yok siz roman falan okuduğumu sandıysanız zaten baştan yanıldınız. Yahu o romanlar değiştirmiyor ki insanın hayatını. Ama biraz mevzuat insanın farkındalığını arttırabilir, “lan ne saçmasalak bir ülkede yaşıyorum” gibi mesela.

Ya o kadar yazı var aklımda, valla da var, ama yazamıyorum. Yazmam için biraz araştırmam biraz da içini doldurmam gereken şeyler var. Ama bir yandan da sınav var, o zaman biraz daha sınav için kitaplar okuyalım ki geçtiğimde gerçekten “bir kitap okudum hayatım değişti” olsun.

Her gün beyin denen organı geliştirmek lazım. Mesela her gün aynı yoldan gitmeyin falan diyorlar ya her geçen gün yeni bir şarkı dinlemek, yeni bir tat denemek ya da mesela yeni bir tablo görmek lazım azizim. Mesela Hieronymus bakalım biraz.

Bu adam 18. Yy. da eserleri şeytan vs. nedeniyle tiksindirici bulunmuş. Oysaki günümüzde tam da bu nedenden ötürü sevilmekteymiş. Ahanda ben. Cidden bu yüzden bu tablolar incelenir. Şimdi bu adamı Google dan arattığınızda karşınıza çıkan ilk sitelerden birinde (İstanbul sanat evi) “bizim için oldugu kadar, Bosch’un çagdaslari için de pek çok tabloyu yorumlamak, simgelerin çesitliligi ve anlatimin kaypakligi yüzünden olanaksiz gibidir. Belki Bosch gizli bir tarikata bagliydi, böylece üslubu ancak bu tarikat üyeleri tarafindan anlasilabiliyordu.” denmiş.

Tarikat, deyince aklıma enigmalar, tuhaf kutsal amaçlar, kimse tarafından bilinmeyen apaçık gerçekler ve Dan Brown geliyor. Buradan hareketle Tom Hanks de geliyor ne yalan söyleyeyim ama bunun konumuzla bir ilgisi yok.

Bence Hieronymus’la ilgili de komplo teorili bir kitap yazsa fena olmaz. Kim bilir adam neler yaşadı haberimiz yok, bir Leonardo gibi ünlü değilse ne yapsın adam?

Bu Hollandalı Rönesans temsilcisi ünlü ressamın tablolarına bakarken şöyle bir şey fark ettim ki adamlar bizim zamanımızın değer yargılarını ve algılayış biçimini çoktan aşmış aslında. Yani biz giderek geliştiğimizi, uçlaştığımızı düşünürken geçmiş döneme baktığımızda giderek düşüşte olan bir skalamız olduğunu itiraf etmemiz gerek.

Yani o zamanki insanların zeka seviyeleri bizden aşağı değildi bence, sadece çamaşır makineleri yoktu.

Üstte paylaştığım Hieronymus’un Kıyamet eseri. Bu eseri ilk In Bruges filminde gördüğümü saklayacak değilim. Eserlerinden bir kaçını daha altta paylaşıyorum. Zaten isimlerinde yazdığı gibi kendi çevirimler “Kabusuma Hoşşgeldinizz beaa” ve “Dünya Lokumları Bahçeleri oh mis.”

“Dünya Lokumları Bahçeleri oh mis.” Sol taraftaki cehennem, sağ taraftaki cennet figürüymüş efendim


ve kabusuma hoşgeldiniz...




Da Vinci "Eserleri içimdeki katili uyandırıyor" demiş. Onu haklı çıkartacak bir başka eseri, vaadedilen cennet, ahmaklar cenneti:




Biraz da olsa rahatsız olduysanız görev tamamlanmış demektir.

6 yorum:

  1. Hieronymus.. Daha önce adını hiç duymadım desem cehaletten yargılanmam değil mi zihinlerde ? :(

    Batı'da gözlemlediğim birşey var. Adamlar zamanında (Ortaçağ ve civarı özellikle) öylesine kötülüğe ve karanlığa bulaşmışlar ki kaybedecek birşeyleri kalmamış. Böylece tekrardan sanata, insana, iyiliğe yönelmişler. Ha Batı'nın ne kadar insancıl olduğu tartışılır; ama sanırım demek istediğim anlaşıldı. Bu eserler de bence bu yüzden önemli. O kötülüğü ve korkunçluğu yansıtıyor ve bizlerdeki iyiyi doğruyu uyarıyor. Ne yazık ki bizler hep iyi şeyler göstermekten yana olduk şimdiye kadar ki belki de yaptığımız en büyük hatalardan biri bu. Kötüyü görmeden iyiye nasıl yüzümüzü dönebiliriz ki ?

    Neyse saçmaladım galiba :/

    YanıtlaSil
  2. Bu ve bunun gibi eserler (özellikle trajediler) insanlarda toplu bir catharsise sebep oluyor bence ve hepimizin aklını başına topluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında durum karışık, Hieronymus genelde zevk ve sefa düşkünlerinin dejenere yaşamlarını ve cezalandırılışlarını resmederken muhafazakar yanını gösteriyor bizlere. Ben resim sanatında biraz karanlıktan yana olduğum için beğendim resimlerini: kıyamet, yok oluş, insanlığın kendi kendini mahvedişi.

      Ama aslında her ne kadar dinde sorgulama olmasa da ben Allah ya da Tanrı kavramının bize cezalarımızı bize eziyet çektirerek ödeteceği inancını paylaşmıyorum. Cehennemimiz zaten bu dünyada bir nebze var, etrafına bakın bizde de kendi güzel dünyamızı cehenneme çevirebilecek kadar hastalıklı düşünce ve vicdan yoksunluğu var. O nedenle kötülüğü görmeden iyiliğe yüzümüzü dönemeyebiliriz doğru, aslında var olmayanı varmış gibi göstermek yanlış.

      Her ne kadar dediğim gibi bu eserlerde kötülüğün ve sapkınlığın resmedilişini sevsem de orjinalinde "savaş karşıtı değil barış yanlısı olma"yı tercih ederim, bu arada belirtiyim :)

      Çok da olumsuz olmak olumsuz şeyleri çağırmasın hayatta. Bir sonraki ressamım daha pozitif olacak bu nedenle ;)

      Sil
  3. heeeeey en sevdiğim ressamdır.
    ve dünyasal zevklerin bahçesi de evimde kocamaaaaan duruyor.
    escher'in relativitiy ve picasso'nun guernica'sı da.
    :)
    bi de bruigel severim.
    yani 1500'ler hollanda.
    yazılarımda var hep bosch.
    :)

    YanıtlaSil
  4. yaa onu anlatacağım daha
    ama sonra, sırayla ;)

    gerçekten evinde bu tablo var mı? Çok zevklisin bence...
    Benim aklımda başka bir tablo var ama adı bende saklı ;)

    YanıtlaSil
  5. Nurettin Okumuş - Şehitlerin Ser Çeşmesi (Kaside)

    YanıtlaSil